•  

   

   

   

   

   

 • Werken aan identiteitsontwikkeling door cultuureducatie

  Artisjok & Olijfje vindt kunst en cultuur(educatie) het middel om ruimte te maken voor het nieuwsgierige, ondernemende en creërende kind om eigen ontdekkingen te ervaren. Vanuit deze gedachte doet Artisjok & Olijfje aan onderwijsontwikkeling en aan professionalisering. Zoals het ontwikkelen van literatuureducatie producten, verdiepingsdagen en de training Van Pinterest naar Werkvloer.

  broken image

  Inspiratie workshops en gratis downloads

  Hoe koester en stimuleer je het creatieve proces bij kinderen? Hoe voorkom je dat elke keer dezelfde werkjes worden gefabriceerd? Hoe gebruik je creativiteit voor het ontwikkelen van lifeskills? Wil je verdieping in je VVE-programma? Wij helpen en inspireren. Klik hier.

  broken image

  Training: Van Pinterest naar werkvloer

  Pinterest is binnen het onderwijs inmiddels dé grote zoekmachine om inspiratie op te doen.

  Echter, de activiteiten op Pinterest zijn vaak productgericht. En werken gewoonweg namaken in de hand. De vraag ontstaat: hoe zorg je ervoor dat een pin van Pinterest leerkrachten inspireert tot een activiteit die kinderen aanzet tot onderzoek en eigen creativiteit? En daarmee kopiegedrag van de pin overstijgt. Volg onze training Van Pinterest naar Werkvloer, zodat je:

   

  • meer originaliteit in je creatieve aanbod hebt
  • meer onderzoekend vermogen van jezelf en de kinderen aanspreekt
  • meer lessen uit een pin haalt, dus minder stress van iedere week een nieuw idee bedenken
  • effectiever op Pinterest zoekt
  • nooit meer hetzelfde naar Pinterest kijkt
  • jij persoonlijk leiderschap ervaart op het gebied van creativiteit
  broken image

  Vernieuwende producten literatuureducatie

  Als bibliotheek wil je met je aanbod origineel en van waarde zijn voor het onderwijs. Dat betekent dat je met concepten komt die voorbij de eigen les-ideeën van leerkrachten gaan of al veelvuldig op internet te vinden zijn.

   

  De literatuurproducten van Artisjok & Olijfje voor de bibliotheek, bieden precies dat. In deze producten wordt taal actief gekoppeld aan cultuur. Transmedia storytelling en een geïntegreerde vorm van cultuureducatie.

   

  Dus, wil je als bibliotheek je aanbod naar de scholen opwaarderen en verfrissen? Klik dan hier om het literatuureducatie-aanbod van Artisjok & Olijfje te bekijken.

 • Verdiepingsdagen

  Wij organiseren studiebijeenkomsten over literatuureducatie met prentenboeken.

  Klik hieronder om naar de speciale site te gaan!

 • broken image

  Over creativiteit

  Voor een kind is creativiteit een staat van zijn

  Waar volwassenen snelwegen hebben ontwikkeld in hun hersenen, heeft een kind bij wijze van spreken nog allerlei landweggetjes in het hoofd. Dit zorgt ervoor dat kinderen nauwelijks vaste denk- en handelingspatronen hebben. Ze beschikken nog over pure verwondering, ongeremde verbeeldingskracht en het creatieve vermogen om werkelijk alles in iets anders te veranderen. Alles kan iets voorstellen of zijn, zonder beperkt te worden door de functie die de buitenwereld eraan toekent. Het aanleggen van snelwegen zonder al die landweggetjes te verliezen – dat is wat elk kind nodig heeft om creativiteit levend te houden.

  broken image

  Over ondernemerschap

  Ondernemerschap? Ja zeker!

  Ondernemerschap gaat over zelfstandigheid, durf, en initiatief. Het is gedrag dat zich kenmerkt door lef en authenticiteit. Kinderen die spelen en experimenteren met materialen, zijn voortdurend bezig mogelijkheden te verkennen en tonen daarin ondernemend gedrag. Ze stuiten op uitdagingen. Ze leren dat er meer dan één antwoord is op een probleem. En in plaats van instructies te volgen hoe iets moet, ontdekken ze beetje bij beetje hoe iets werkt. Of juist niet en welke mogelijkheden dat dan weer brengt. Voelen hoe water verandert in behanglijm en dat tape een plakkende en niet-plakkende zijde heeft, dat verven met een kwast anders is dan met een plantenspuit - het verrijkt en ontwikkelt simpelweg het vermogen dingen ‘te doen’ en flexibel te denken. En dus ja, ondernemerschap!

 • Stel je vraag of geef je op voor onze nieuwsbrief!

 • broken image

  Over knutselen

  We knutselen wat af met onze kinderen. Maar dat valt niet altijd mee.

  Dreumesen of peuters houden zich niet aan het stappenplan van het werkje. En hun motoriek is nog niet zo ver om het 'netjes' uit te voeren. Voor je het weet, zit je zelf het knutselwerkje te maken. Of ben je de hele tijd aan het bijsturen; "Nu is het wel genoeg met de lijm!" "Niet met je handen in de verf!" "Op het papier blijven!" Knutselen heeft z'n waarde. Het ontwikkelt onder andere het vermogen om iets te maken naar aanleiding van een voorbeeld. Voor het hele jonge kind doet het echter geen beroep op waar het werkelijk behoefte aan heeft: vrij experimenteren, zelf keuzes maken en onderzoeken. Een creatieve activiteit moedigt kinderen aan hun eigen originaliteit te ontdekken. Het gaat om het proces en niet om het product. Dat ontstaat soms bij toeval. Vrij en expressief.

  broken image

  Over vrije expressie

  Wanneer een baby yoghurtstrepen maakt...

  ... een dreumes begint te krassen met een krijtje of een peuter eindeloze stukjes snijdt van slierten klei, is het bezig met het ontdekken van de eigen expressie – de eigen beeldende taal. Een taal voordat er woorden zijn, een taal waar nog geen woorden voor zijn. Kinderen hebben de behoefte om hun ervaringen te delen. Zo ondersteunt creativiteit de taalontwikkeling. Taal is expressie en vrije expressie is taal.

 • Waar staan wij voor?

  ART Aanspreken en levend houden van de creativiteit en vrije expressie

   

  I Koesteren van de eigenheid en autonomie

   

  SJOK Volgen van het eigen tempo en 'chaos' mogen creëren door experimenteren, ontdekken en spelen

   

  & Verbondenheid

   

  O Beleven van nieuwsgierigheid en

  verwondering

   

  LIJF Uitgaan van het hele lijf in wisselwerking met de omringende wereld. Ervaringen worden verwerkt, eigen gemaakt en in het lichaam opgeslagen

   

  JE Begeleiding

 • Artisjok & Olijfje is een initiatief van ...

  We vertellen je graag wie wij zijn.

  broken image

  Mignon van Ophuizen

  Creativiteit, taal en kunst raken mij en zetten mij in beweging. Tijdens mijn werk als leerkracht. Als ontwikkelaar van educatieve producten. Als adviseur op de domeinen taallees-ontwikkeling, VVE en creativiteitsbevordering. En natuurlijk als moeder van een peuter en een kleuter. Fascinerend vind ik de bedrijvigheid en concentratie die kinderen tonen wanneer zij eindeloos bezig zijn met roeren, smeren, plakken, vullen en de vele andere werkwoorden die van toepassing zijn op experimenteren en creëren. Jonge kinderen hebben dit nodig en de wereld heeft deze jonge kinderen nodig. Met Artisjok & Olijfje kan ik anderen inspireren met mijn passie voor taal en expressie. Zie verder linkedin voor mijn werkervaring en opleidingsachtergrond.

  broken image

  Wieteke Hassing

  Als lichaamsgericht (psycho)therapeut weet ik hoe het kan gaan knellen als er in de jonge jaren druk komt te staan op veiligheid en vitaliteit. Als we te snel in de vorm moeten, zonder eerst vertrouwd te zijn met eigen expressie. Nu benut ik die kennis en wijsheid over  het lichaam en ontwikkelingspsychologie in voor Artisjok & Olijfje. Ook zet ik mijn jarenlange ervaring met procesgerichtwerken binnen de overheid in. Tijdens trainingen vragen leerkrachten aan mij of ik de kunstacademie heb gedaan. En cultuuraanbieders die ik spreek vragen of ik een onderwijs-achtergrond heb. Het is geen van de twee! Maar me begeven op het snijvlak van beleid en praktijk, van inspiratie en toepassing en met Artisjok & Olijfje van kunst en onderwijspraktijk is iets waar ik me thuis voel. Zie verder linkedin voor mijn werkervaring en opleidingsachtergrond.

 • Blijf verbonden

  Blijf op de hoogte van Artisjok & Olijfje via Facebook. En laat je inspireren door onze Pinterest.

 • Portfolio

  Kinderopvang Humanitas, Brede Scholen Boxtel, Cubiss, Basisschool De Oversteek, Cultuurbox, Plaza Cultura, Plein23, Basisschool De Bolderik, Jenaplanschool De Ieme, Kinderopvang 't Beertjeshuis, Uitgeverij Zwijsen, Compasnul13, Kindertuin, Bibliotheek Wageningen, Bibliotheek Assen, Kinderopvang 't Veldmuisje, Basisschool De Polderhof, Kinderopvang Casa Viva, Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Dommeldal, Bibliotheek Gouda, Bibliotheek Bollenstreek, OKVO, Cube, Basisschool De Toermalijn, Kunstbalie, De Cultuur Loper, Basisschool Sancta Maria, ROC De Leijgraaf, Basisschool Herman Jozef, Angelaschool, Basisschool De Spelelier, Prinses-Amalia school, Kinderopvang Klein, Michelle de Nooijer, Wittering.nl, Cultuurpunt Altena, Basisschool De Bolster, Basisschool De Kleine Beer, Bibliotheek VannU, Bibliotheek Heusden, Bibliotheek Het Markiezaat, Basisschool De Wijboom, Basisschool De Vossenberg, CLIP Oosterhout, Basisschool de Eben Haezer, Bibliotheek Biblioplus, Bibliotheek Terneuzen, Bibliotheek Oostland, Basisschool Het Klokhuis, Bibliotheek Den Bosch, Bibliotheek Midden Brabant, Sint Petrusschool, Fontys Kind en Educatie, Basisschool Het Klokhuis, LKCA, Bibliotheek Hoorn, Bibliotheek Assen, Bibliotheek Veenendaal, Bibliotheek Aan de Vliet